Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on marzec 29, 2021 in Uroda |

Cenne właściwości dzikiej róży

Cenne właściwości dzikiej róży

Dzika róża to krzew z rodziny różowatych. Roślina ta doceniana była już w starożytności i to nie tylko z uwagi na jej piękno, ale także wytwarzano z niej olejki eteryczne, konfitury, afrodyzjaki a nawet lekarstwa. W dzisiejszych czasach ta roślina jest także bardzo popularna. Stanowi nie tylko wizualną ozdobę, ale znalazła także szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie oraz kosmetologii.

Dlaczego dzika róża jest tak cenna?

Owoce dzikiej róży to bardzo cenne źródło przeciwutleniaczy oraz witamin. Zawiera takie witaminy jak : A, C, E, K oraz witaminy z grypy B. Posiada bardzo dużą zawartość polifenoli, które mają bardzo silne działanie przeciwrodnikowe.

Suszone owoce dzikiej róży.

Jednym z najczęściej spotykanych surowców jaki otrzymujemy z tej rośliny jest susz z owoców. Owoce te można zbierać od sierpnia do października, a więc w sporym okresie czasowym. Proces ich suszenia odbywa się dwuetapowo. W pierwszym etapie, który następuje praktycznie zaraz po zerwaniu owoce suszone są w temperaturze pomiędzy 50 a 60 stopni Celsjusza, bardzo ważne jest aby nie przekraczać tego przedziału. Następnie w drugim etapie przedział temperatury wynosi miedzy 40 a 50 stopni Celsjusza. To właśnie susze owocowe posiadają największe właściwości przeciwutleniające.

Zastosowanie dzikiej róży.

Dzika róża znalazła swoje zastosowanie zarówno w medycynie jak i kosmetologii. Wykazuje takie cenne właściwości jak: uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i moczopędnie, odżywia oraz wzmacnia organizm, podnosi naszą odporność, łagodzi kaszel oraz odtruwa organizm. Dzięki właściwościom ściągającym i przeciwzapalnym jest stosowana przy infekcjach gardła i jamy ustnej. Polecana jest także osobą z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Zmniejsza ryzyko powstania osteoporozy oraz kamicy nerkowej. Wykazuje również działanie przeciwwrzodowe oraz zmniejszające biegunkę. W kosmetologii bardzo ceniony jest olejek różany, który jest stosowany do aromaterapii oraz znajduje się w składzie wielu kosmetyków np. kremów lub serum.