Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on marzec 30, 2021 in Pozostałe tematy |

Masło orzechowe – z czym jeść?

Masło orzechowe – z czym jeść?

Produkowane z orzeszków ziemnych masło orzechowe to jedna z tych mód, które przywędrowały do Europy zza oceanu. W filmach amerykańskich standardowe śniadanie czy szkolny lunch to właśnie kanapki z masłem orzechowym, a film „Joe Black” z Bradem Pittem w roli Śmierci, która pokochała orzechową masę, dodatkowo rozsławił ją na świecie. Z czym najlepiej smakuje i do czego dodawać ją, aby podkreślić walory potraw?

Masło orzechowe do smarowania

Z czym jeść masło orzechowe? Tradycyjne zastosowanie znajduje ono jako pasta do kanapek, krakersów czy grzanek. Dzieci uwielbiają łączyć ją z plasterkami bananów, dżemem albo innymi owocami. Orzechy mogą być z powodzeniem łączone również z oliwkami, ogórkiem czy lekkim serkiem kozim. Elvis Presley uwielbiał kanapki z masłem orzechowym, bananami, miodem i smażonym na głębokim tłuszczu boczkiem, a ten nietypowy przysmak do dziś jest atrakcją w wielu barach Memphis, gdzie król rock and rolla się wychował.

Masło orzechowe jako przyprawa

Wiele potraw może dzięki masłu orzechowemu zyskać subtelny posmak orzechów, który sprawi, że staną się bardziej wysublimowane i ciekawe. Masło orzechowe to idealny składnik sosu do polędwiczek wieprzowych w sosie orzechowym. Zapewnia pyszny smak i szybki efekt, ponieważ pomijamy etap obierania i rozdrabniania orzechów. Smażone na patelni polędwiczki, okraszone pieprzem i solą, ściągamy na bok. Na tym samym tłuszczu roztrzepujemy śmietankę 18% wraz z paroma łyżkami masła orzechowego. Dodajemy trochę pieprzu, soli i gałki muszkatołowej, a później do sosu wrzucamy podsmażone wcześniej polędwiczki. Masło orzechowe może być również świetną przyprawą wielu orientalnych zup na bazie mleka kokosowego, curry, trawy cytrynowej i warzyw. Dzięki niemu zyskają aksamitny, orzechowy posmak. Warto również zaskoczyć bliskich w sezonie grillowym i przygotować marynatę do karkówki na bazie masła orzechowego. Wystarczy wymieszać je z oliwą, sosem sojowym i ostrą papryką, aby mięso nabrało pysznego smaku i koloru podczas grillowania.