Ciasto migdałowe do kawki
Wartości prozdrowotne migdałów, znają wszyscy. Są to niesamowicie pyszne orzechy i bardzo uniwersalne w kuchni. Można z nimi kombinować i tworzyć wiele wspaniałych potraw. Dobrze komponują się w sałatce, w cieście, w deserze lodowym, a prażone w soli stanowią nie lada wyzwanie dla łasuchów próbujących utrzymać dietę.
Ciasto migdałowe wydaje się być jednak dość nieoczywiste, zwłaszcza w towarzystwie tych wszystkich znanych i popularnych jabłeczników i serników. Jednak, ktoś kto nigdy nie próbował tego orzechowego ciasta wiele traci.
Przepis na dość nieoczywiste ciasto z migdałami:
Składniki:
Ciasto:
• 1 szklanka mąki pszennej
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 1 szklanka mąki migdałowej
• 1 kostka margaryny
• 5 żółtek z wiejskich jaj/ typu 0
• 2 łyżki proszku do pieczenia
• 4 łyżki śmietany 12%
Pianka:
• 5 białek
• 3/4 szklanki białego cukru
• 2 opakowania cukru waniliowego
Masa:
• kostka niesolonego masła
• puszka masy krówkowej
• 100 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto należy posiekać za pomocą noża, na stolnicy i wyrobić z nich ciasto. Może to oczywiście chwilę potrwać i kosztować dość sporo energii. Następnie dzielimy ciasto na trzy równe części i wałkujemy je na wielkość dużej blachy.
Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę i również dzielimy na 3 części. Każdy placek dokładnie smarujemy pianą i pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
W następnym kroku masło ubijamy mikserem na jedwabistą masę, co jakiś czas dodając do niej masę krówkową. Na sam koniec wsypujemy do masy uprażone płatki migdałowe.
Na każdym placku rozsmarowujemy masą, układamy płat jeden na drugim a wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Ciasto najlepiej smakuje po dwóch dniach kiedy wszystkie warstwy się przegryzą, a płaty zmiękną. Ciasto jest bardzo słodkie, ale idealnie wkomponuje się do popołudniowej gorącej, czarnej kawy.
Najnowsze komentarze