Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on maj 16, 2014 in Zdrowie |

Cukier nie dla zdrowia

Uwielbiamy słodkie rzeczy – to nie podlega najmniejszej dyskusji. Sięgamy po cukier pod różnymi postaciami, a więc słodzimy kawę, herbatę, pijemy słodkie napoje, jemy słodycze. Praktycznie rzecz biorąc mało jest produktów, które by tego składnika nie posiadały. Nawet jogurty zwane naturalnymi mają go w swoim składzie. To rodzi swoje konsekwencje i niestety nie są one na plus dla naszych organizmów. Niewielka puszka gazowanego napoju to ponad dziesięć łyżeczek tego białego kryształu. Cukier natomiast nie tylko powoduje problemy z otyłością, ale też stwarza zagrożenie dla naszego organizmu w postaci udarów mózgu, chorób związanych z krążeniem czy też z trzustką. Nie zdajemy sobie sprawy, że wielokrotnie przekraczamy normy maksymalnego, dziennego spożycia cukru. Co gorsza, małe dzieci są nim bombardowane. Efekt? Jeszcze kilkadziesiąt lat temu cukrzyca typu B była chorobą dorosłych, obecnie jest prawdziwą plagą wśród maluchów. Uczymy swoje pociechy bardzo złych nawyków żywieniowych dosładzając dosłownie wszystko. Można by zadać retoryczne pytanie, po co dosładzać słodką marchewkę czy jabłko? Tak postępuje zdecydowana większość rodziców. Sięgamy po produkty „fit” tymczasem i one zamiast być faktycznie zdrowymi we wszystkich składnikach posiadają biały proszek. Musimy wiedzieć, że cukier uzależnia, a więc przy regularnym spożywaniu nie tylko trudno będzie się nam bez niego obejść, ale i będziemy potrzebowali go więcej.